News

image of 'Erotiek' Limburgs Museum t/m 04 januari 2026

'Erotiek' Limburgs Museum t/m 04 januari 2026

Erotiek voorbij schoonheid en schaamte
 
Tussen verhullen en onthullen, verlangen en verleiden en tussen beminnen en bezinnen. Erotiek is namelijk meer dan schoonheid, schaamte, opwinding of seks. Het thema belichaamt liefde en lust, maar behelst ook eventuele taboes die hiermee gepaard kunnen gaan.
We nemen je in deze tentoonstelling mee door de veranderende kijk op erotiek door de jaren heen. Van de late middeleeuwen en de seksuele revolutie van de jaren ‘60 naar een tegenwoordige tijd waarin verpreutsing en seksualisering tegelijkertijd plaatsvinden.
We tonen verrassende collectiestukken uit Limburgse verzamelingen en (inter)nationale werken van toonaangevende kunstenaars. De objecten geven ruimte voor eigen interpretatie, betekenisgeving en associatie. Want op een thema dat zo universeel is, zijn talloze perspectieven los te laten.
Concept: Edwin Becker en Laura Adams
Gastconservator: Edwin Becker
Tentoonstellingsvormgeving: Peter de Kimpe
Audiotour: Lucas De Man
 

Kunstenaars in de tentoonstelling

Aad de Haas, Andres Serrano, Anne Wenzel, Ary Scheffer, Auguste Leveque, Bernardino Butinone, Betony Vernon, Bill Viola, Casper Sejersen, David LaChapelle, Désirée Dolron, Ed van der Elsken, Elisabet Stienstra, Eric Lafforgue, Erik Fens, Erwin Olaf, Franz Stuck, Gert Jochems, Grayson Perry, Gustav Klimt, Hadassah Emmerich, Han van Wetering, Hans van Houwelingen, Helen Beard, Helen Verhoeven, Jacques Peeters, Jean Laudy, Jef Lambeaux, Lucas Cranach de Oude, Maria Roosen, Mark Sturkenboom, Marlene Dumas, melanie bonajo, Miles Aldridge, Narcisse Tordoir, Nobuyoshi Araki, Oskar Kokoschka, Petrovsky & Ramone, Rik Meijers, Rineke Dijkstra, Rinus van de Velde, Robert Mapplethorpe, Spencer Tunick, Studio Smack, Tanja Ritterbex, Ted Noten, Thom Puckey, Wilhelm von Gloeden, Wim Delvoye.

 


OPDRACHT TRIJN REMBRANDS OKTOBER 2024

Noord Hollands Dagblad

image of OPDRACHT TRIJN REMBRANDS OKTOBER 2024

image of OPENING DROOMTHEATER 24 april 2024

OPENING DROOMTHEATER 24 april 2024

Het schoolgebouw is ontworpen vanuit het innovatieve onderwijsconcept van Academie Tien: leren begint met verwondering en het stellen van vragen. Zo kun je groeien en betekenis geven aan de wereld om je heen. Het gebouw is duurzaam en energie-efficiënt en heeft een opvallende gevel met een mozaïek van keramische tegels, afgewisseld met erkerramen.

Gebaseerd op de onderwijskundige visie en het ontwerp van het gebouw creëerde Elisabet Stienstra het ‘Droomtheater’, zeven bronzen kunstwerken op en rond het plein en bovenop het schoolgebouw. Vier beelden zijn geïnstalleerd. De andere drie beelden volgen eind 2024. Elisabet liet zich inspireren door het Geheugentheater van Giulio Camillo (1480-1544), en combineert zijn ideeën over de geheugenkunst met haar visie op onze droomwerelden. In het theater van Camillo deed je kennis op, maar de slaap, zo redeneert Stienstra, is nodig om onze kennis en ervaringen te verwerken. Fantasierijke situaties zoals vallen, zweven en vreemde combinaties beleven we tijdens onze slaap. Stienstra wil verwonderen, de fantasie prikkelen en haar fascinatie voor groei en ontwikkeling uitdrukken.

 


BEELDRIJM 2019

Het Parool

image of BEELDRIJM 2019

image of HET RIJMRIJK 2017 news Elisabet Stienstra

HET RIJMRIJK 2017

DE ZWEVENDE MAAGDEN

Verwarren zullen ze je, hoog boven de rotonde
als sirenen met lonkende vrijvoetjes en verleidelijk
lange benen richting Arnhem of Amersfoort.

Volgen moet je ze, terwijl je om ze heen draait, in
gedachten door hun haar graait, of onder opkruiende
jurken die aarde zoeken in het keurige plantsoen.

Luisteren zal je, hun ijle samenzang als je voorbij rijdt,
verwonderd waarom de een naar de wolken, de ander
opzij of naar het laurierblad kijkt.

Als vanzelf word je mee gevoerd, daar naar waar hun
dromen raken, niet naar Arnhem of Amersfoort maar
naar het centrum van hun hoofd.

Je klimt in haren die als jakobsladders uit de grond steken
hoger, steeds hoger, waar je loskomt van jezelf, de anderen,
van mij, tot je alleen nog maar zweeft en lonkt, zoals zij.

Johanna Geels

 

 
 
 
 

https://hetrijmrijk.wordpress.com/2017/06/10/lonkende-sirenen-johanna-geels/